Kizomba

 

Mi is a kizomba?

A kizomba egy érzéki, páros tánc – az afrikai táncok tangója.

Népszerű stílusok keveredéséből született a nyolcvanas évek Angolájában – s mára, bejárva a földgolyót, Európa és Amerika latin klubjainak legújabb szenvedélye, kedvence lett.
Eredetével kapcsolatban sok félreérthető történetet olvashatunk. Valójában a kizomba a hagyományos, angolai semba, valamint az európai gyarmatosítók által az országba került táncok hatásának keveréke. Egy fiatal generáció újítása; elektromos ütem és lassabb, érzéki ritmusok jellemzik.

A ‘kizomba, kizombada’ szavak kimbundu nyelven /Angola második legszélesebb körben használt törzsi dialektusában/ táncot, ünnepet jelentenek.
A salsa-hoz és bachata-hoz hasonlítva a táncosok egymáshoz nagyon közel, ‘head to head, chest to chest’ táncolnak. A finom, hullámzó mozgást a tangóra jellemző vezetéstechnika és lábmunka egészíti ki.

 

Honnan lehet felismerni, hogy kizomba szól egy buliban?

Kizomba számokat főképp portugál, illetve keverék, ún. kreol nyelveken egyre gyakrabban hallhatunk a magyarországi klubokban is.

Mivel a kizomba zeneiségében a törzsi semba, a latin-amerikai tangó és a francia antillákról, Zöld-foki Szigetekről származó zouk fúziója, könnyű összetéveszteni más stílusokkal.
Az elekromos ütőhangszerek és a romantikus dallamvilág azonban segítségünkre vannak: a kizomba-t felismerhetjük az általában lassabb dallamok alatt húzódó, jól megkülönböztethető, elektronikus taktusokról.

Tegyünk egy próbát!
Rihanna egy populáris számát, majd annak kizomba verzióját meghallgatva észlelhető a különbség: